Tobias Degsell har arbetat som curator på Nobelmuseet och inspirerar nu företag att få goda idéer och innovationer att bli verklighet genom sitt företag
Combiner. Men vad är det som avgör om de ska uppstå men framförallt realiseras? Tobias pekar på flera viktiga faktorer. Ett är att inte bara hänga med likasinnade. Det engelska lärosätet Cambridge har fostrat hela 96 nobelpristagare och ordnar regelbundet en middag där forskare och studenter från helt olika inriktningar tvingas att umgås i fem timmar. En polsk professor i kvantfysik och en dansk litteraturstudent får alltså det ibland utmanande nöjet att umgås och prata utan att de har valt varandras sällskap. Det blir ett samtal som säkert genererar nya tankar och infallsvinklar. Tobias säger att just det, att förstå att vi människor har olika sätt att se på saker och ting är extremt viktigt, inte bara för nya idéer utan i förlängningen för att vi ska ha ett hållbart samhälle. Att fråga varandra och be om hjälp och goda råd är en annan viktig faktor. Något som kan låta självklart men som i praktiken inte är det. Alla är viktiga, påpekar Tobias. Alla har något att tillföra oavsett ålder, roll och erfarenhet.
Många av oss som stod och lyssnade är samhällsbyggare i olika roller och Tobias sa uppmanade: Ni har ett ansvar att skapa platser som är inkluderande och sant kollaborativa och där människor gnuggas mot varandra. Som ger förutsättningar för att idéer kan komma fram och utvärderas. Men det svåra, fortsatte Tobias, är inte idéerna i sig, det är att genomföra dem. Där måste vi hjälpas åt. Bilden av ett vackert Stockholm fyllde väggen medan Tobias fortsatte: Vår stad är en bra metafor för det jag pratat om. Vi når inte varandra utan de broar som binder samman öarna. Det är helt nödvändigt att skapa broar i samhället och jobba mer tillsammans. Vi håller med!
PS: Vi har förresten en ny logotype med ett &-tecken som symboliserar just det.
Läs mer om vårt nya &-tecken här.