MEDVERKANDE Reija Toivio

Kunskapsutbyte och samarbete i Kenya

Reija Toivio reser till Kisumu

Som en del av Brunnberg & Forshed ’s CSR arbete åker arkitekt Reija Toivio återigen till Kisumu i Kenya som handledare åt studenter från Chalmers. De åker till Kenya för fältstudier och projektarbete och resan ingår som en del av kursen Reality Studio inom masterprogrammet Design for Sustainable Development, som är en internationell arkitekturutbildning. Syftet är att ge studenterna chansen att realisera sina kunskaper i verkliga situationer och samtidigt förbättra livskvalitén för barn och vuxna i informella stadsdelar. De kommer att genomföra projekt inom design-, arkitektur- och planering med olika teman och arbeta i samverkan med lokalsamhället och olika organisationer i Kisumu. Reality Studio är grundad av Maria Nyström Reuterswärd, som även är projektledare för utbildningen på Chalmers.

Här nedanför berättar Reija om resan och arbetet och visar bilder från Kisumu. Du kan också följa studenternas fortsatta arbete på Reality Studios facebooksida"

En del av kontorets FoU och CSR arbete

Resan är en del av kontorets FoU och CSR arbete och tidigare år har fler arkitekter från kontoret varit med. Ludmilla Larsson, som ansvarar för kontorets FoU arbete berättar att engagemanget i Reality Studio och samarbetet med Chalmers Tekniska Högskola, Maseno och JOOUST Universiteten, Business Sweden och UN Habitat, började år 2008 när kontoret gjorde ett skissförslag på East African Urban Academy, en skola för hållbar design och stadsbyggnad i Kisumu:

-Vi tycker det är väldigt roligt men också givande att få vara en del av hållbarhetsarbete på högskolorna och har sedan länge ett samarbete med Chalmers och professor Ola Nylander. Dels de här resorna men även andra forskningsprojekt som vi har genomfört tillsammans. När jag var med i Kenya för några år sedan, hade vi en två dagars workshop som handlade om planering i urbana miljöer, hur man gör i Sverige och hur vi själva tänker och arbetar med det.

Ovan molnen syns soluppgången över Mount Kenya

Det är tidig lördag morgon den 9 mars, och inte långt kvar till landning. Flygkaptenen uppmärksammar oss på att vi just passerar Mt Kenya. Första solstrålarna färgar bergets silhuett röd. Vi är i Kenya!

På väg till Kisumu funderar jag på vad årets upplevelser kommer att bli. Väl framme ska jag träffa Catarina Östlund från Chalmers och tjugotal Chalmers studenter från olika delar av världen. De kommer att arbeta med informella miljöer genom att analysera problem och möjligheter, tillsammans med oss handledare och lokala organisationer. Föregående år har studenterna berättat om en intensiv och omvälvande erfarenhet. Jag är nyfiken och förhoppningsfull.

 

Stoppover i Nairobi

Det första mötet i Kenya är med EWB (Engineers Without Borders, Kenya). Jag träffar Martin Aluga och Alice Wanjohi på Haenalem cafe, som ligger i östra delen av Nairobi, i en stadsdel med småbutiker och småföretag intill PAC universitet. Det mysiga kaféet ägs och drivs av Joel Lukhovi, en kenyansk konstnär och fotograf. Joel bjuder oss på stark smakrik kaffe – det är just kaffe som han är specialiserad i detta tedrickande land.

EWB arbetar med olika pro bono projekt och jag får en fin presentation av deras pågående uppdrag av skolor, kliniker och infrastrukturförbättringar.

Klicka på bilderna för att bläddra bland flera.

A place to look for food

Kisumu är huvudstaden i provinsen Nyanza och har ca 500 000 invånare. Staden har utvecklas från en knytpunkt av handelsvägar mellan dagens Kenya, Uganda och Tanzania och är idag Kenyas tredje största stad. Den ligger vid Victoriasjöns norra strand och blev under brittiskt kolonialstyre en strategisk viktig hamnstad med namnet Port Florence, men återfick senare namnet Kisumu, som betyder ”a place to look for food” på det lokala språket luo.

Kibuye - Vad kan man lära sig från Östafrikas största utomhusmarknad?

När jag anländer har studenterna redan hunnit påbörja sitt studiebesökprogram för olika platser och organisationer. Jag följer med till den gigantiska Kibuye marknaden, guidad av vår mångåriga samarbetspartner Mr Evance från Zingira Craft Community. Vi passerar rader av second hand kläder och begagnade skor. ”Suag”, (det är ”inne”) ropar en kille och håller en kort jeanskjol framför oss. Vi kommer till en sektion där kvinnor säljer frukt och grönsaker i sina stånd. En säljer tomater, den andra meloner, det finns en gränd kantad med lök, mittemot finns potatis… En man som vässar knivar vill visa upp sin egentillverkade slipmaskin som har byggt av en gammal cykel.

Det som Mr Evans vill visa oss är det viktiga arbete med återvinning som pågår på marknaden. Vi fortsätter vår vandring till en sektion av metallverkstäder. Där återanvänds oljetunnor som med enkla medel som händer och anspråkslösa verktyg får nytt liv. Tunnorna rengörs, plattas till, klipps, stansas, formas, svettas ihop och målas till koffertar, kolgrillar, olika typer av hushållsredskap, lyktor med mera.

Även plast är värdefullt och genererar pengar. Det samlas in för återanvändning och säljs som råmaterial. Arbetet med insamling och återanvändning av såväl plast som skräp och annat material, underlättar att hålla rent på marknaden som annars skulle ligga kvar på marken och skräpa. Hur kan denna kunskap kopplas till vårt arbete? Kan vi använda dessa material? Finns det andra sätt? Många frågor väcks.

Klip house - projektformulering pågår

Idag är det 32 grader varmt och vi har samlats i Klip house i det lugna och lummiga stadsdelen Millimani, ett hus avsedd för studenter och forskare från Chalmers Universitet i Sverige och från Maseno och JOOUST Universitet i Kenya. Just nu är det mest vi som är i huset och som försöker sortera och summera intryck och tankar och komma fram med konkreta, genomförbara projektidéer.

Efter ett antal möten med gemensam brainstormning och flertal post-it lappar börjar det formas mindre grupper med gemensamma mål och intressen. De nybildade arbetsgrupperna på tre till fyra personer ska sedan skriftligt formulera sitt kommande arbete på Project Areal Definition (PAD), ett dokument som ska följa med under hela arbetsprocessen.

It is such a pleasure for the eye.

Jag åker till den informella stadsdelen Obunga med Elsa, Beata och Sophie, som har valt att jobba med Future Hope School. Skolan var redan förra året en av de platserna där Reality Studio studenterna ville göra sitt projektarbete. Både lärarna och eleverna är förväntansfulla – förra årets arbete blev väldigt uppskattad och hyllad av alla – från elever och lärare till föräldrar. Det nybyggda huset med två klassrum, utförd av Siddu Achuyt (examensarbete, Chalmers), Sena Akçiçek och Bane Al från Reality Studio, används hela tiden och är mer användarvänligt (ljus, ventilation, akustik) och vackrare än de gamla klassrummen.

These students from last year really taught me a lesson!

Skolans rektor Mme Pamela berättar: ”Oskar told me, please Mme Pamela, come and see what we did with your old furniture! I was so amazed! This beautiful new furniture was built from the old broken furniture which we used to burn or throw away. In this school we are not anymore throwing away this good material! We want to save it and re-use it!” Hon visar förrådet med fler möbler som väntar på att återanvändas.

 

 

Möblerna, designade av Oskar Lillo och Nikola Zukhová från förra årets Reality Studio, passar både till yngre och äldre elever. De kan användas som stolar eller bord, för individuellt arbete eller för grupper. Det är bara att vända på modulen.

 

 

Och vad kommer att hända nu?

Elsa, Beata och Sophie från årets Reality Studio, sitter utanför en oanvänd del av skolgården som arbetsgruppen vill utveckla till ett utomhusklassrum. En plats som erbjuder en svalkande skugga i den kokheta skolgården. De pratar även om planteringar, sittplatser, hantering av brännbart avfall… Eftersom både tid och ekonomiska resurser är väldigt begränsade kommer det bli en tuff process. Utmaningen är svår men inte omöjlig!

Hem för Julianas flickor

Daphné, Tanguy, Maria och Marie har bestämd sig för att jobba med Juliana barnhemmet för flickor i Obunga. Barnhemmet är under konstruktion och studenternas utmaning är att bidra i en redan påbörjad process. Vi går runt på byggarbetsplatsen. Jag intervjuar ingenjören Vincent Ogembo, som är ansvarig för bygget. Han berättar om den långdragna processen. Den existerande huskonstruktionen visade sig vara feldimensionerad och stod halvfärdigt i några år. Hans grupp av ingenjörer och byggare fick sedan ta över projektet och uppdraget att förstärka den existerande strukturen med stålbalkskonstruktioner, ersätta andra våningens tunga mellanväggar i betong med lättväggar i trä och bygga färdigt huset. Arbetet är i gång. Många av balkarna har redan förstärkts, rivningsarbete är klar och fönstren är under tillverkning.

Studenterna vill bidra med ett förslag för övre planen och för rummen och få in ett barnperspektiv i planeringen. För att göra det vill de träffa barnen och lyfta in frågorna som är viktiga för dem som kommer att bo där.

Emmaus Skola behöver mer plats

I ytterligare en skola i Obunga, Emmaus Blessed School in Obunga, är Reality Studio studenterna på plats för att observera, ta mått, prata med barnen och personalen för att hitta på kreativa lösningar. Utmaningen för Valerio, Loic, Josefin, Flavien, Dimitris och Inigo är att denna skola är extremt trångbodd med ca 300 barn på en yta på 300 kvm. Två av studenterna vill fokusera på matsalen som hela skolan använder flera gånger om dagen. Fyra studenter ser över hela skolans platsbehov, hur och var verksamhet pågår. De vill skapa mer utrymme för både barn och lärare. Skulle det kunna vara en lösning att bygga i höjd?

 

Jua kali - de som arbetar under solen

Under flera år har Kenyas skolsystem fokuserad endast på teoretiska ämnen. Skapande ämnen togs bort från läroplanen. Teoretisk inriktning ansågs bättre utrusta elever för framtidens krav, än behovet att kunna hantverksarbete, som ansågs ha mindre värde. Det vill Jua Kali Kids Academy ändra på. Akademin är grundad för att uppmuntra och ge barn och även vuxna en möjlighet att lära sig och prova på olika hantverk. Verksamheten håller på att ta form och samarbete med Helena, Niklas, Camilla och Anna från Reality Studio är ett stöd på vägen. Exempelvis studerar gruppen hur platsen kan formas utifrån olika aktiviteter och hur återvinning kan bidra till hantverk.

Jua Kali vill också inspirera privatpersoner att starta och sköta trädgårdsodlingar i urban miljö och även ha fiskodling i mindre skala för hemmabruk. Anna, Henrik och Emil vill ta fram och utveckla smidiga prototyper som kan klara sig i detta varma klimat och på platser med snåla utrymmen.

Dags att åka hem - studenterna stannar ett tag till

Mina två veckor i Kisumu närmar sig slutet. Jag och Catarina, som också varit handledare, åker tillbaka till Sverige den 22 mars, och en ny handledare kommer arbeta vidare med projektgrupperna. Studenterna är kvar några veckor till innan de återvänder till Chalmers för färdigställande av projekten.

Jag tar med mig möten vi har haft med våra studenter som går orädda in i nya och komplexa situationer, möten med människor på plats, och inte minst de intensiva diskussioner och kunskaps- och erfarenhetsbyten som vi haft med lokala eldsjälar.

Frågor vi har både har ställt och som vi har fått, är många: Hur ser vardagslivet ut i dagens Kenya? Vad är det som intresserar människorna här? Hur ser Sverige och Europa ut från Kenya -perspektivet? Hur tar ni hand om äldre i Kenya? Hur ta vi hand om äldre i Sverige? … Oavsett kontinent nöjer sig de flesta med att dagligen ha mat på bordet och att kunna leva ett värdigt liv. För att åstadkomma detta behöver vi varandra.

Your browser is too old

Brunnbergoforshed.se does not work in Internet Explorer 9 or lower. All web pages will look better and load faster with a new web browser. Please upgrade to a modern web browser here (takes about 30 seconds):

Download Google Chrome

Download Mozilla Firefox

Download the latest Internet Explorer