Vind
För att hantera de starka vindarna i Elinelunds gårdar har bebyggelse- och gatustrukturen i området formats för att bryta vinden och ge skydd, främst från de håll där vinden är som starkast. De förhärskande vindarna – främst från väst och sydväst – bryts när de når området för att åstadkomma ett behagligt lokalklimat för de boende. De vinklade gatorna i stadsdelen skapar också intressanta gaturum och ger nya fondmotiv allteftersom man rör sig i kvarteren. Bostadsgårdarna är relativt slutna mot de stora omgärdande landskapsrummen men får ett mer öppet och varierande inre längs de mindre gatorna och platserna. Stor vikt har lagts vid att alla gemensamma stadsrum, från de mindre, intima platserna till området stadsdelspark formats med vindskyddade väggar i de förhärskande vindriktningarna. Den jämna och relativt låga skalan bidrar också till ett lugnare mikroklimat.
Skala
Bebyggelsen i Elinelunds gårdar består av en jämn skala som varierar mellan 2- 4 våningar. Den högre 4-våningsbebyggelsen stadgar de större stråken, söderut mot motorvägen och mot Blåsebergavägen. Bebyggelsen skyddar mot vind och buller och bildar tydliga gränser mot omgivande landskapsrum. Skalan längs med Blåsebergavägen följer de tidigare bebyggelseetappernas skala och knyter samman bebyggelsen längs hela Blåsebergavägen, från Annetorpsvägen till bron över till Bunkeflostrand. Inåt området skapas en lägre, mer intim och samlad skala med flerbostadshus i en 3+1-skala och par- och radhus i tvåvåningsskala. Flerbostadshusens översta våning göms undan i takvåningen och skapar vackra bostäder med karaktärsfulla takkupor.
Bebyggelsetyper
Alla bostäder i Elinelunds gårdar samlas kring gemensamma bostadsgårdar. Bebyggelsen varieras mellan flerbostadshus, radhus och parhus. Centralt placerade i området finns 4 mobilitetshubbar för parkering, återvinning och förvaring. Två av mobilitetshubbarna är klädda med enkelsidiga bostäder som skulle passa som små seniorlägenheter, ungdoms- och/eller studentbostäder.
Juryns bedömning:
”Bedömningsgruppen uppskattar hur teamet i flera omgångar bearbetat förslagen till att bli den stadsstruktur som landar väl på platsen. Kvalitéer så som stora kvarter, bebyggelsen skala, varierad gatustruktur och bevarandet av den gamla vägen som ”piskrappet” genom området är några av förslagets många kvalitéer. Den gröna strukturen är genomtänkt och sammanhängande. Den, tillsammans med placering av skolan och besökspaviljongen ger stora kvalitéer även till ett större område.”
Läs mer om projektet på Malmö Stads hemsida.
Läs mer om våra andra liknande stadsbyggnadsprojekt här.