Populärt område i kulturhistorisk miljö
Villa Strandvik uppfördes år 1912 i nationalromantisk stil, sannolikt inspirerad av Ferdinand Boberg. Värmdö kommun har pekat ut både den och den omgivande parken som kulturhistoriskt omistliga. Parken är mycket populär bland kommunens invånare, här firas valborg och andra högtider med körsång och musik. En viktig förutsättning i projektet var att den nya bebyggelsen inte fick stänga ute allmänheten, en annan att den vita villan skulle fortsätta att spela en huvudroll.
Husen inspirerade av arbetarbostaden
Strandviks flyglar består av två lamellhus och två punkthus. Lamellhusen på var sida om och närmast Villa Strandvik har en enkel utformning inspirerade av gamla tiders arbetarbostäder. Fasaderna är i rött trä med gula inslag. De två yttre punkthusen är klädda i vackert rött tegel, murat på samma vis som i de gamla tegelbostäderna på området. Marklägenheterna har fått en smal remsa privat mark och landskapsarkitekterna har utformat parkrum och vegetation så att det fortfarande känns som allmän mark öppen för de boende i hela kommunen.
Lamellhusen som ligger i souterräng har tre våningar mot vägen och två mot parken. Punkthusen har fyra våningar samt en souterrängvåning.
Lägenheterna, tvåor till fyror från 41 till 101 kvadratmeter, har delvis öppna planlösningar med stora ljusinsläpp. Alla lägenheter har en rymlig och generös indragen balkong eller egen uteplats, de flesta i söderläge med full utsikt eller glimt av viken och småbåtshamnen.
Tomten är brant och markytan begränsad, det var därför en utmaning att få till parkeringsplatser. Lösningen blev ett litet men exklusivt nedgrävt parkeringsgarage för cirka 25 bilar.