Utanför huvudstaden
Likt Hallman fick vi många uppdrag runt om i landet, från Skanör i söder till Gävle i norr. Lågskaliga projekt efter trädgårdsstadens principer. I Mölndal utanför Göteborg fick vi på 80-talet rita en ny klassisk trädgårdsstad, Eklanda. Totalt 1500 lägenheter, skola och viss service. I dag är det färdigbyggt. Under tjugo år har en stadig och långsam utbyggnation skett med cirka 75 lägenheter om året. I lågkonjunktur har det byggts ändå samtidigt som det stått stilla på andra ställen, för det går alltid att anpassa det låga, täta till varierande upplåtelseformer. Här finns nu hyres, bostads och äganderätter och skolan mår bra av en måttlig inflyttningstakt. Trädgårdsstadsidéerna föll politikerna och stadsarkitekten helt i smaken, men vi fick problem med planerarna på kommunens trafikkontor och byråkraterna på miljökontoret, ”miljö och hälsan” som de sade. Efter år av diskussioner och stor hjälp av politiken kunde vi till slut få till de gröna, trädplanterade gatorna mot vilka husen vänder sina entrésidor och häckomgärdade förgårdar. Kommunens planerare hade ursprungligen tänkt sig fyravånings loftgångshus med parkeringsdäck efter en enda bred återvändsgata som slutade med en trist vändplan och där husen måste ligga minst 25 meter från gatan av ”miljöskäl”. Vi hade en helt annan tolkning av vad miljö var, inte bara störningar och gifter utan hur det såg ut, att det skulle vara trivsamt och vackert samt att stadsrummen skulle vara upplevelserika till sin form.
När planerna på en flygplats i Tullinge lades ned öppnades möjligheterna till att bebygga ett centralt parti i den gamla villastaden, det blev Tullinge Trädgårdsstad. Vi fick hålla i den övergripande planen som sedan etappindelades i flera detaljplaner. Ett gestaltningsprogram togs fram. Det var ett gott samarbete mellan kommunen och tre intresserade byggherrar i början. Första etappen blev mycket fin och man följde både översikten och gestaltningen. Det var tre beställare med var sin arkitekt. I etapp två blev det mesta bra men successivt började kommun och byggherrar överge plan och gestaltningsprinciperna. I etapp tre gjorde man helt om, kastade de ursprungliga tankarna i papperskorgen. Husen vändes från gatorna, gatusystemet klipptes sönder, platserna försvann, husen höjdes och det blev till slut ett konventionellt grupphusområde. Tullinge trädgårdsstad är ett tydligt och pedagogiskt exempel på hur olika stadsbyggnadsprinciper fungerar. Det som började med Hallman slutade i nattståndet sextiotalstänkande.
Vårt korståg i Hallmans spår har lett oss vidare runt om i landet och pågår fortfarande för fullt med många projekt. I Lomma finns det stora Lomma Hamnområdet, i Skanör projektet Skanörs Vångar, i Marstrand, Mariefred och i Sala som komplettering till stadskärnorna, i Köping, Nykvarn, Sollentuna, Västerås, Lund, Skokloster, Ekerö m fl. som nya områden och kompletteringar i utkanterna där Sverige växer. Men flera projekt har också hamnat på hälleberget eller lagts åt sidan som i Södertälje, Upplands Väsby, Nynäshamn, Nyköping, Partille, Linköping, Lidköping, Eskilstuna, Uppsala, Värmdö, Haninge. Oftast har man där suttit kvar i storskalighet och modernistisk stadsplanering eller så har det varit politiska låsningar eller andra restriktioner.
Precis som på Hallmans tid handlar det ofta om konflikten mellan det omätbara och det mätbara, mellan de konstnärliga värdena och de rationella. Den artistiske Hallman ersattes abrupt av den rationelle Lilienberg 1927 i Stockholms stad, och planeringen fick en helt ny inriktning inte bara i Stockholm utan i hela landet. Det är denna förmenta och kortsiktiga rationalism vi levt med ända sedan trettiotalet och fortfarande lever i även om kulmen på sextiotalet bedarrat och vi fått tillbaka en del av de förlorade värdena. Synen på gatan som socialt och vackert rum håller på att komma tillbaka, vi väntar fortfarande på den småskaliga fastighetsindelningen. Ord som skönhet och trivsel måste åter bli fundamentala begrepp inom arkitektur och stadsbyggnad och vi väntar på att Nils Ferlins Skönhet åter får komma tillbaka till byn och att alla tusen gevär har tystnat.
Lågskaligt, blandat, rumsligt, vackert, intimt men också mänskligt monumentalt, gröna gator med platser och parker, det är Hallmans honnörsord. Dom måste vi försöka förvalta i dagens situation kombinerat med vår tids föreställningar, regler, bestämmelser och ekonomi. Det gick på Hallmans tid och det måste det göra nu också, bara inställning och vilja finns.
Kjell Forshed, Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB
ST ERIKS ÅRSBOK 2019.